Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.
Basit, yuvarlak, yapraklarının kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5–12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçüktür, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1 – 3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1–2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.
Boyu en fazla 5 metre, ortalama boyu 3 metre, yazın yapraklı ve kış aylarında yaprak döken bir ağaçtır. Basit yapraklı ve yaprak kenarları çift dişlidir.
Sürgünler: bir önceki yılın sürgünleri kahverengi olurken, yeni sürgünleri sarı ila gri arasında renge sahiptir.
Thornfish mrigal Rainbowfish snailfish tompot blenny trout cod? Sand dab, halfmoon moonfish ayu deep sea smelt giant wels zebra trout hoki sailback scorpionfish dealfish, Asiatic glassfish
Yetişme Koşulları Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever Yıllık 1000-2000 mm. kadar yağış ister fındık, 2 santigratın altındaki sıcaklıklarda zarar görür.Don olayları ürün miktarı ve kaliteyi düşürür.
Yetişme alanları Fındığın, Dünya’da en iyi yetişme koşullarının bulunduğu yer Doğu Karadeniz’dir Ticari değeri yüksek olan fındık Trabzon-Giresun-Ordu illerinde tek tarım tipi monokültür olarak yapılır.Türkiye’deki fındıkların %80′i Karadeniz Bölgesi’nden sağlanır. Başta Giresun,Ordu,Trabzon doğu karadeniz, Sakarya,Bartın,Zonguldak batı karadeniz olmak üzere iki bölgede yetiştirilir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birincidir.Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını Türkiye karşılar.Ayrıca Türkiye Dünya’nın en kaliteli ve lezzetli fındıklarını yetiştitir.
Fındığın faydaları Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirdiği bilinmektedir.En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.
Fındık genellikle yenilebilen bir meyvedir. Fındık besin ve enerji kaynağı olmasının yanında, büyük miktarda kalori içermektedir. Özellikle doymamış ve mono doymamış yağları içerir yani yağ oranı oldukça yüksektir. Ayrıca, linoelik asitler, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar ve özellikle amino asitler bakımından zengindir. Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
Fındık, kavrulmamış çiğ hali ile tüketildiğinde daha faydalıdır çünkü, içeriğindeki yağın %15 inden fazlası kavrulma işlemi sırasında zarar görmektedir. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Fındık, yiyeceklerin içinde, kavrulmuş olarak, çiğ olarak, aperatif olarak ya da yağı süzülerek kullanılabilmektedir. Fındık yağı ise, aşçılıkta ve kozmetikte kullanılmaktadır.
Fındık, içermiş olduğu, omega 3 yağ asitleri, arginin, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Fındık, kalp hastalıkları özellikle kalp krizi riskini önlediği gibi, astım, bağırsak hastalıklarını, metabolizma faaliyetlerindeki aksamaları da önlemektedir. Ayrıca fındık, rejim yemeği olarak çok idealdir. Çünkü fındık çok küçük bir besin maddesi olmasının yanında, oldukça zengin besin değerlerine sahip bir meyvedir. Günlük, yeterli miktarda alınan fındık, metabolizmayı çalıştırdığı ve bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için, kilo vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca, fındık, astım riskini de azaltıcı yönde fayda sunmaktadır. Fındık siparişi vermek için tıklayın.